Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Energiatodistus

Kiinteistönvälittäjän tiedonantovelvollisuus nyt
myös hyvän välitystavan ohjeistuksessa

Energiatodistus saatetaan kokea välttämättönä pahana, vaikka se sisältää arvokasta tietoa toimenpiteistä, joita asiantuntijat suosittelevat energiatehokkuuden parantamiseksi. Todistus helpottaa myös eri rakennusten energiatehokkuuksien vertailua osto- ja vuokraustilanteissa.

Vertailu on yhdenmukaista myös siksi, että todistuksen laatimisessa otetaan huomioon vain kohteena olevan rakennuksen ominaisuudet, kuten eristys, ikkunat, ilmanvaihto ja lämmitys. Asunnon asujakunnan henkilökohtaiset sähkönkulutustottumukset kun eivät vaikuta energiatodistuksen lopputulokseen mitenkään.

Kiinteistönvälittäjällä on velvollisuus huolehtia, että kohteen myyjä tai vuokranantaja on tietoinen energiatodistuksen lainmukaisesta hankinta- ja esitysvelvollisuudesta.

Energiatodistus on annettava joko alkuperäisenä tai kopiona ostajalle tai vuokralaiselle. Kiinteistönvälittäjän pitää myös pystyä todistamaan soveltuvilla asiakirjoilla, että on omalta osaltaan toiminut lainmukaisesti ja tiedottanut energiatodistukseen liittyvistä laeista ja kustannuksista, joita energiatodistuksen puuttuminen voi aiheuttaa. Aluehallintovirasto voi antaa välitysliikkeelle varoituksen jos energiatodistukseen liittyvää tiedonantovelvollisuutta ei ole täytetty.

Haluamme edistää läpinäkyvyyttä ja tuomme siksi palveluissamme selkeästi esiin energiatodistusten lainmukaisuuden. Energiatehokkuusluokan selkeä näkyvyys lisää myös vertailukelpoisuutta kohteiden välillä. Käytännössä energiatehokkuusluokan (A-G) lisäksi pitää ilmoittaa myös alaindeksi. Alaindeksi voi olla joko 2018, 2013 tai 2007. Jos energiatodistusta ei ole lainkaan lisätty, tulee palveluissamme näkyville kohteille automaattisesti tieto ”Ei lain vaatimaa energiatodistusta”. Koska kaikki kohteet eivät kuulu lain vaatiman energiatodistuksen piiriin, voi kyseisille kohteille valita tiedoksi ”Kohteelle ei lain mukaan vaadita energiatodistusta”. 

Kohteet, joihin ei tarvitse energiatodistusta:

Pääset lukemaan ajankohtaisimman tiedon rakennuksen energiatodistuslaista tarkemmin mm. Aluehallintoviraston tiedotteesta

Löydät kysymyksiä ja vastauksia energiatodistukseen liittyen myös Etuovi.comin Blogista.

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi:

Tutustu myös muihin artikkeleihimme