Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Tuore trendiraportti asumisen tulevaisuudesta

Dagmar Oy Trenditutkimus 2021 | Etuovi.com data

Mitä kuluttajat haluavat tulevaisuuden asumiselta? Entä miten maailman megatrendit vaikuttavat Suomessa? Poimimme tärkeimmät havainnot Markkinointitoimisto Dagmarin laatimasta laajaan tutkimusanalyysiin pohjautuvasta trendikatsauksesta ja tutkimme miten tulevaisuuden suuntaukset näkyvät kuluttajien käyttäytymisessä tällä hetkellä Etuovi.comin ainutlaatuisen datan avulla.

1. Muuttuvat sijaintihaaveet

Arki on muuttunut korona-aikana rajusti. Etätyön lisääntymisen yhteydessä oma tila ja luonnonläheisyys ovat nousseet aivan uuteen arvoonsa ja vapaus työntekoon paikasta riippumatta on mahdollistanut myös monipaikkaisempaa asumista. 

Viime aikoina muuttoliike on suuntautunut ulospäin kaupunkien keskustasta, mutta isossa kuvassa kaupungistuminen on megatrendi, joka ohjaa asumista tiiviisti kohti kasvukeskuksia. Päivittäispalvelujen läheisyys sekä sujuva liikkuminen ovat tärkeässä asemassa, tosin palvelujen digitalisoituminen ja verkkokaupat tuovat omalta osaltaan palvelut lähelle asuinpaikasta riippumatta.

Hakevatko asunnonvaihtajat jo nyt trendin omaisesti asuntoja muualta kuin kasvukeskuksista? Etuovi.comin liiketoimintajohtaja Minna Marjava-Kontio kertoo:

Helsingin hakumäärät ovat toki kasvaneet vuodentakaiseen verrattuna, mutta selvästi enemmän ovat kasvaneet niin sanottujen kehyskuntien hakumäärät suhteessa Helsinkiin. Esimerkiksi Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä on ollut yli 40 % kasvu hakumäärissä. Ilmiö oli havaittavissa jo koronavuonna 2020, mutta ei näin selvästi – trendi näyttäisikin olevan jatkuva. Kehyskunnat kiinnostavat nyt selvästi aikaisempaa enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella kertoo Etuovi.comin liiketoimintajohtaja, Minna Marjava-Kontio.

2. Muuttuvat asuntohaaveet

Asuinneliöitä on pyritty tehostamaan jo pidemmän aikaa, mutta koronan aiheuttaman poikkeustilanteen myötä tehokkuuden rinnalle onkin herännyt ajatus riittävästä tilasta toimivan arjen pyörittämiseen ja itsensä toteuttamiseen. Nyt kodin pohjan toivotaan myös olevan mukautuva muuttuvien elämäntilanteiden ja tarpeiden myötä.

Huoneluku hakukriteerinä kertoo millaisia toiveita asunnonvaihtajilla on seuraavasta kodistaan. Marjava-Kontio kertoo, että erityisesti korona-aikana isommat asunnot kiinnostivat erityisesti.

Kolmen ja neljän huoneen asuntojen hakumäärät lähtivät selvään nousuun viime vuoden aikana. Ilmiö oli nähtävillä niin Helsingissä (hakumäärät +31 %) kuin muualla Suomessa (hakumäärät +36 %). Vastaava kehitys ei kuitenkaan ole jatkunut enää tänä vuonna, joten tämä näyttäisi olleen korona-ajan synnyttämä ilmiö.

Asunnolta toivotaan nyt useammin myös omaa pihaa tai terassia. Etuovi.comissa tämä näkyy omakoti- ja rivitalojen kysynnän kasvuna sekä oma piha -hakukriteerin kasvaneena käyttönä.

Omakotitalojen ja rivitalojen hakumäärät Etuovi.comissa ovat kasvussa. Omakotitalo on suosituin asuntotyyppi, ja niiden hakumäärät kasvoivat vuonna 2020 yli 30 %. Myös tänä vuonna kasvu on jatkunut. Rivitalojen hakumäärät ovat myös kasvaneet niin viime vuonna kuin tänä vuonna, Marjava-Kontio sanoo.

3. Ekologisuus asumisessa

Vaikka asuminen muodostaakin liikkumisen, ruoan ja muun kuluttamisen ohella ison osan suomalaisten hiilijalanjäljestä, on ekologisuus asunnonvaihdon näkökulmasta ennemminkin pinnan alla kupliva trendi. 

Asumisen hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa mm. kiinnittämällä huomiota energiatehokkuuteen, materiaalivalintoihin sekä lämmitysmuodon valintaan. Etuovi.comissa hakukriteeriksi voi asettaa asunnon lämmitysmuodon, mutta sen käyttö on Marjava-Kontion mukaan vielä vähäistä.

Suosituin lämmitysmuoto on kaukolämpö ja toiseksi suosituin maalämpö, jonka hakumäärät jäävät vuositasolla muutamiin tuhansiin. Toki pientä kasvua on havaittavissa, mutta ei näytä siltä että trendi olisi vahvistumassa.

4. Arjen helpottaminen

Arki tuntuu olevan yhä enenevissä määrin hektistä monen osa-alueen palettia, jonka pyörittäminen vaatii niin henkistä kuin fyysistä ponnistelua. Vastapainoksi nyt halutaan keskittyä myös omaan hyvinvointiin ja palautumiseen

Teknologia ja palvelut ovatkin jo tuoneet useita ratkaisuja kohti helpompaa arkea. Monella on esimerkiksi robotti-imuri kodin siivouksen helpottajana tai älylukko hoitamassa kodin lukituksen ilman erikseen muistettavia avaimia.

Myös asumisen palvelullistuminen on iso trendi arjen helpottumisen näkökulmasta. Joissakin taloyhtiöissä on esimerkiksi asukkaita palvelevat aulapalvelut ja yhteiskäyttöön tarkoitettuja tavaroita. Taustalla näkyy myös selkeä asennemuutos – kaikkea ei tarvitse pyrkiä tekemään itse, eikä kaikkea tarvitse omistaa.

5. Yhteisöllisyys ja uudet asumisen muodot

Yhä useampi elää yksin, jolloin yhteisöllisyyden vaaliminen sekä eri ikäisten ihmisten kohtaamisten helpottaminen ovat asioita, joihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota erilaisia asumisratkaisuja suunnitellessa. Nähtävissä onkin trendi yhteisöllisyyden, joustavuuden sekä uudenlaisten omistus- ja rahoitusmallien toiveista.

Naapuruston rooli kaupungeissa kasvaa ja asumisen voidaan ajatella laajenevan kodin seinien ja oman asuntokunnan ulkopuolelle. Esimerkkeinä yhteisöllisestä asumisesta toimivat myös ryhmärakentaminen ja asunto-osuuskunnat sekä monisukupolviset asuinkorttelit.

Suomessa on perinteisesti tähdätty omistusasunnon hankkimiseen, mutta nyt omistus- ja vuokra-asumisen rinnalle kaivataan joustavampia vaihtoehtoja, jotka sopivat erilaisiin taloudellisiin tilanteisiin ja elämänvaiheisiin. Tähän tarpeeseen vastaavat esimerkiksi osaomistusmuodot, jotka mahdollistavat kiinni pääsyn omistusasuntoon entistä matalammalla kynnyksellä.

 

Kiinnostuitko aiheesta? Katso Alma Spotlight – Asumisen tulevaisuus tunnissa -webinaarin tallenne, jossa käydään trendikatsaus kokonaisuudessaan läpi. Mukana myös mielenkiintoinen keskustelu asumisen tulevaisuus -panelistien kesken: 

Hannele Berglund, markkinointijohtaja, Bo LKV
Katri Harra-Salonen, digijohtaja, Kojamo
Kimmo Rönkä, konsultti, asumisen tulevaisuus
Juha Kostiainen, johtaja, kaupunkikehitys, YIT, dosentti
Jussi Pajala, toimitusjohtaja, Nordea Kiinnitysluottopankki, asuntomarkkina

Katso webinaari täältä >

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi: