Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Monella edelleen välitön tarve ostaa asunto

Markkinapulssi tutkii - kyselyn tulokset (vko 17/2020)

Selvitämme Markkinapulssi tutkii -käyttäjäkyselyillä, kuinka valmiita asunnon ostamista tai myymistä suunnittelevat ovat etenemään asunnonvaihtopolulla nyt poikkeustilanteessa. Ensimmäinen Markkinapulssi tutkii -kysely toteutettiin viikolla 15 ja toinen viikolla 17. Toiseen kyselyyn vastasi 2 394 Etuovi.comin satunnaisesti poimittua kävijää 22.-24.4.2020.

Vastaajista 62 % suunnitteli omistusasunnon ostamista omaan käyttöön, 16 % sijoitusasunnon ostamista, 27 % omistusasunnon myymistä ja 4 % sijoitusasunnon myymistä. 

Tuoreiden tulosten perusteella asunnon osto on vieläkin isommalle osalle ajankohtaista heti kun oikea asunto löytyy, myös nykyisessä poikkeustilanteessa. Monelle asunnon myyjällekin myyminen on ajankohtaista heti myös poikkeustilanteessa, mutta osa heistä odottaa löytävänsä ensin uuden asunnon.

 

Milloin omistusasunnon ostaminen omaan käyttöön on sinulle ajankohtaista?

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1479/1393

Milloin omistusasunnon myyminen on sinulle ajankohtaista?

Vastaajat: omistusasunnon myymistä suunnittelevat, n=638/579

Pyysimme asunnon ostoa suunnittelevia miettimään, onko poikkeustilanne vaikuttanut heidän kohdallaan tapaan, jolla he toimivat asunnonvaihdon eri vaiheissa. Viikon 17 tulosten perusteella asunnon ostoa suunnittelevat ovat valmiimpia etenemään asunnonvaihdon eri vaiheissa kuin viikolla 15. 

80 % on jatkanut asunnon etsintää vähintään entiseen tapaan. Vain 16 % sanoo, ettei olisi valmis tekemään tarjousta oikealta tuntuvasta asunnosta ja vain 20 % ei olisi nyt valmis tekemään asuntokauppoja.

Mieti, onko poikkeustilanne vaikuttanut kohdallasi tapaan, jolla toimit asunnonvaihdon eri vaiheissa. Miten toimit nykyisessä poikkeustilanteessa?

Asunnon etsiminen

Asuntoesittelyissä käyminen

Asuntolainan ottaminen

Tarjouksen tekeminen

Asuntokaupan tekeminen

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1479/1393

Tällä kertaa pyysimme asunnon ostoa suunnittelevia miettimään myös, onko poikkeustilanne vaikuttanut heidän kohdallaan siihen miltä alueelta ja millaista asuntoa he etsivät. 28 % asunnon ostoa suunnittelevista sanoi laajentaneensa tai muuttaneensa aluetta, jolta etsii asuntoa. Alue on osalla asunnon etsijöistä laajentunut myös etäisyyden perusteella. Verrattuna lokakuussa 2019 toteutetun Etuvi.comin kävijätutkimuksen vastaaviin tuloksiin, nyt asuntoa suunnitellaan ostettavan laajemmalta etäisyydeltä vanhasta asunnosta

Etsimäänsä asuntotyyppiä sanoi puolestaan laajentaneensa tai muuttaneensa 19 % asunnon ostoa suunnittelevista.

 

Aluetta ja asuntotyyppiä olivat useammin laajentaneet tai muuttaneet pääkaupunkiseudulla asuvat, eläkkeellä olevat, kaksin puolison kanssa tai yksin asuvat ja kauempaakin vähintään 25 km etäisyydeltä asunnon ostamista suunnittelevat. 

Mieti, onko poikkeustilanne vaikuttanut kohdallasi siihen miltä alueelta ja millaista asuntoa etsit. Miten toimit nykyisessä poikkeustilanteessa?

Alue

Asuntotyyppi

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1479

Miltä etäisyydeltä vanhasta asunnostasi suunnittelet ostavasi asunnon?

Vastaajat: omistusasunnon ostamista suunnittelevat, n=1479/2555

Suurin osa asunnon myyntiä suunnittelevista aikoo edelleen antaa asunnon kiinteistönvälittäjälle myytäväksi.

Miten aiot toteuttaa oman asuntosi myynnin?

Vastaajat: omistusasunnon myymistä suunnittelevat, n=638/579