Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Yhä useampi odottaa uuden asunnon löytymistä
ennen nykyisen asuntonsa myyntiin laittamista

Markkinapulssi tutkii - kyselyn tulokset (vko 38-39/2021)

Asunnon vaihtoaikeet ovat korkealla ja jopa kasvaneet verrattuna viime kyselyyn, joka tehtiin kesäkuussa 2021. Vastaajista 52 % suunnittelee omistusasunnon ostoa, 14 % sijoitusasunnon ostoa  ja 15 % loma-asunnon tai mökin ostoa. Kesälomakauden päättyminen ja pimenevät illat ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet siihen, että loma-asunnon tai mökin ostamista suunnittelevien määrä oli pudonnut kesäajan kyselystä muutaman prosenttiyksikön.

Ostoa suunnittelevat vastaajat olivat pääsääntöisesti valmiina ostoon heti kun sopiva kohde vain löytyy:
– 42 % ostaisi asunnon omaan käyttöön
heti sopivan löydyttyä
– 39 % ostaisi sijoistusasunnon heti sopivan löydyttyä
– 39 % ostaisi loma-asunnon tai mökin heti sopivan löydyttyä

Omistusasunnon myyntiä suunnittelee 30 % kyselyyn vastaajista ja heistä joka neljäs kertoi asunnon olevan parhaillaan myynnissä tai lähiaikoina menossa myyntiin. Nyt yhä useampi odottaa ensin uuden asunnon löytymistä ennen kuin ryhtyvät nykyisen asunnon myyntiin. 25 prosenttia omistusasunnon myyntiä suunnittelevista kertoi myynnin olevan ajankohtaista heti, kun seuraava uusi asunto löytyy, kun viime kyselyssä vastaava määrä oli 20 prosenttia. 

39 % asunnon myyntiä suunnittelevista ei ole vielä laittanut asuntoaan myyntiin, koska ei ole löytänyt sopivaa uutta asuntoa. Yli puolet vastaajista, 55 % aikoo antaa asuntonsa kiinteistönvälittäjälle myyntiin.

Yleisimmät syyt, miksei ostettavaa asuntoa ole löytynyt, olivat vähäinen tarjonta ja ettei sijainniltaan, hinnaltaan tai pohjaratkaisultaan sopivaa asuntoa ole löytynyt.

Tällä kyselykierroksella tiedustelimme lisäksi asunnonvaihtajien halukkuutta suorittaa tulevat asuntokaupat digitaalisesti tai perinteisesti paikan päällä pankissa. 34 % ilmoitti haluavansa hoitaa kaupat digitaalisesti omalta tietokoneelta ja 39 % haluaisi hoitaa kaupat perinteisesti paikan päällä pankissa.  

Aikaisempien Markkinapulssi tutkii -kyselyidemme tulosartikkelit löydät täältä >

Markkinapulssi-kyselyt selvittävät Etuovi.comin kävijöiden asunnonvaihtoaikeita nykytilanteessa. Tämä, vuorossaan 12. kysely toteutettiin 24.-30.9.2021 ja siihen vastasi 2 383 Etuovi.comin satunnaisesti poimittua kävijää.

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi: