Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Selkeästi useampi suunnittelee
nyt asunnon myymistä

Markkinapulssi tutkii - kyselyn tulokset (vko 11/2021)

Jatkoimme viime vuonna lanseerattuja Markkinapulssi-kyselyitämme selvittääksemme Etuovi.comin kävijöiden asunnonvaihtoaikeita nykytilanteessa. Kysely oli vuorossaan jo kymmenes ja se toteutettiin 18. – 22.3.2021. Kyselyyn vastasi 3 549 Etuovi.comin satunnaisesti poimittua kävijää.

Kyselymme tulokset kertovat, että asunnon vaihtoaikeet ovat korkealla tasolla. Vastaajista 52 % suunnitteli omistusasunnon ostamista omaan käyttöön, 15 % sijoitusasunnon ostamista ja 14 % loma-asunnon tai mökin ostamista.

Positiivinen ja odotettu muutos näkyy nyt myyntiaikeissa – jopa 28 % vastaajista kertoi suunnittelevansa omistusasunnon myymistä, kun viime vuoden marraskuussa myyntiaikeistaan ilmoitti 20 % vastaajista. 60 % asunnon myymistä suunnittelevista kertoi antavansa asunnon kiinteistönvälittäjälle myytäväksi.

Kysyimme myös milloin ostaminen ja myyminen on vastaajille ajankohtaista. 44 prosentille omistusasunnon, 39 prosentille sijoitusasunnon ja 39 prosentille loma-asunnon tai mökin ostoa suunnittelevista osto oli ajankohtaista heti kun oikea kohde löytyy. Omistusasunnon myyntiä suunnittelevista 31 prosenttia kertoi asunnon olevan parhaillaan myynnissä tai lähiaikoina menossa myyntiin. 18 prosentille myynti on ajankohtaista heti, kun seuraava uusi asunto löytyy.

Yleisimmät syyt, miksei ostettavaa asuntoa ole löytynyt, olivat vähäinen tarjonta ja ettei sijainniltaan, hinnaltaan tai pohjaratkaisultaan sopivaa asuntoa ole löytynyt. Sopivan uuden asunnon löytymättömyys nousi myös yleisimmäksi syyksi olla laittamatta asuntoa myyntiin.

Tällä kyselykierroksella selvitimme lisäksi minkä tyyppistä ja miltä etäisyydeltä kotoa loma-asuntoa tai mökkiä tällä hetkellä etsitään. Selkeästi suurin osa etsi loma-asuntoa tai mökkiä ympärivuotiseen käyttöön enintään 2 tunnin ajomatkan päästä kotoa. Pääkaupunkiseudulla asuvat etsivät loma-asuntoa tai mökkiä yleisimmin 2-3 tunnin matkan päästä ja muualla Suomessa asuvat 1-2 tunnin matkan päästä.

Aikaisempien Markkinapulssi tutkii -kyselyidemme tulosartikkelit löydät täältä >

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi: