Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Millaisia kuvia asunnon
myynti-ilmoituksissa halutaan nähdä?

Asuntokuvat tutkimus 2022

Kuvat ovat myynti-ilmoituksen tärkeimpiä elementtejä, mutta millaisia kuvia asunnonetsijät haluavat nähdä? Etuovi.com ja Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry toteuttivat yhteistyössä Asuntokuvat tutkimuksen, jolla selvitettiin mm. miten hyvin asuntojen myynti-ilmoitusten kuvat vastaavat myytäviä asuntoja, miten tyytyväisiä asunnon etsijät ovat myynti-ilmoitusten kuviin ja mitä toiveita heillä on kuvien suhteen. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin 14.-19.4.2022 popup-kyselynä Etuovi.com-palvelussa. Kyselyyn vastasi 1 757 satunnaisesti poimittua Etuovi.comin kävijää.

Asunnon etsijät kokevat, että asuntojen myynti-ilmoitusten kuvat vastaavat nykyisin melko hyvin myytäviä asuntoja. Suurin osa on kuitenkin joskus pettynyt myynti-ilmoituksessa olleiden kuvien antamaan mielikuvaan saavuttuaan asuntoesittelyyn. Pettymyksen on yleensä aiheuttanut se, että mittasuhteet ovat kuvissa vääristyneet ja asunto on tuntunut pienemmältä kuin laajakulmalla otetuissa kuvissa. Asunto on ollut huonommassa kunnossa kuin mitä kuvissa näytti ja huonokuntoiset huoneet on jätetty kokonaan kuvaamatta. Kuvista ei ole saanut riittävän hyvää kokonaiskuvaa, jos ilmoituksessa ei ole ollut pohjakuvaa ja kaikista huoneista ei ole ollut kuvia.

Kaikkein tärkein kuva asunnon myynti-ilmoituksessa on pohjakuva. Ilmoituksessa halutaan nähdä kuvat jokaisesta huoneesta, parvekkeen/pihan näkymistä, ulkokuvia talosta ja pihasta, huoneiden sijoittumista ja mahdollisimman paljon asuntoa kerralla näyttäviä kuvia sekä kuvia ikkunoiden näkymistä.

Pienempien asuntojen myynti-ilmoituksissa halutaan yleisimmin nähdä 10-19 kuvaa ja isompien asuntojen ilmoituksissa 20-29 kuvaa. Neljännes isoa omakotitaloa etsivistä haluaisi nähdä 30 kuvaa tai enemmän. Jotta kuvien kokonaismäärä ei kasva liian suureksi, kannattaa turhia kuvia ilmoituksessa välttää. Niitä ovat esim. samasta huoneesta otetut monet kuvat tai iso määrä sisustuskuvia yksityiskohdista.  

Asunnon kiinteistönvälittäjälle myytäväksi antavat haluavat, että kuvat myytävästä asunnosta ottaa ammattivalokuvaaja. Asialla on myös vaikutusta kiinteistönvälittäjän valintaan, sillä suurin osa sanoo valitsevansa välittäjäksi ammattivalokuvaajaa käyttävän välittäjän.

Varmista, että asunnon myynti-ilmoituksessa on:

Haluaisitko kuulla lisää tutkimuksen mielenkiintoisia tuloksia? Ole yhteydessä oman alueesi vastuumyyjään ja sovi sinulle sopiva ajankohta tulosten läpikäyntiin.

Katsotaan tutkimusta yhdessä lisää

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi: