Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Asunnon ostajat etsivät eniten 2000 ja 2010 -luvuilla rakennettuja asuntoja

Markkinapulssi tutkii - kyselyn tulokset (vko 48-50/2021)

Vuoden 2021 viimeisen kyselyn mukaan asunnon vaihtoaikeet pysyivät varsin totutulla tasolla, vaikkakin tuloksissa oli nähtävissä pientä laskua edelliseen kyselyyn (syyskuu 2021) verrattuna. Katsoimme vastauksia tällä kerralla soveltuvin osin hieman useammasta kyselystä. 

Nyt vastaajista 48 % suunnitteli omistusasunnon ostoa, 13 % sijoitusasunnon ostoa  ja 12 % loma-asunnon tai mökin ostoa. Ostoa suunnittelevat olivat pääsääntöisesti valmiina ostoon heti kun sopiva kohde vain löytyy:
– 39 % ostaisi asunnon omaan käyttöön heti sopivan löydyttyä
– 38 % ostaisi sijoistusasunnon heti sopivan löydyttyä
– 34 % ostaisi loma-asunnon tai mökin heti sopivan löydyttyä

Omistusasunnon myyntiä suunnitteli 27 % kyselyyn vastaajista ja heistä joka neljäs kertoi asunnon olevan parhaillaan myynnissä tai lähiaikoina menossa myyntiin. Nyt useampi kertoi oikean myynnin ajankohdan olevan seuraavan vuoden aikana (nyt 26 %, viimeksi 20 %).

34 % asunnon myyntiä suunnittelevista ei ole vielä laittanut asuntoaan myyntiin, koska ei ole löytänyt sopivaa uutta asuntoa. Yleisimpinä syinä siihen miksi sopivaa asuntoa ei ole löytynyt olivat vähäinen tarjonta ja ettei sijainniltaan tai hinnaltaan sopivaa asuntoa ole löytynyt. Reilusti yli puolet vastaajista (61 %) kertoi aikovansa antaa asuntonsa kiinteistönvälittäjälle myyntiin.

Tällä kyselykierroksella selvitimme myös hieman tarkemmin sitä, millaista asuntoa omistusasunnon ostoa suunnittelevat etsivät. Lähes puolet (49 %) etsii ensisijaisesti vanhaa asuntoa, 44 % etsii sekä vanhaa asuntoa että uudiskohdetta ja 7 % ensisijaisesti uudiskohdetta. Eniten etsitään 2000 ja 2010 -luvuilla rakennettuja asuntoja. Asuntotyypeittäin katsottuna vastaajat, jotka etsivät vain kerrostaluasuntoja, hakevat useimmin 2020 -luvulla rakennettua ja vastaajat, jotka etsivät vain rivi- pari tai erillistaloasuntoa tai vain omakotitaloa hakevat useimmin 2000-luvulla rakennettua asuntoa.

Aikaisempien Markkinapulssi tutkii -kyselyidemme tulosartikkelit löydät täältä >

Markkinapulssi-kyselyt selvittävät Etuovi.comin kävijöiden asunnonvaihtoaikeita nykytilanteessa. Tämä vuorossaan 13. kysely toteutettiin 1.-15.12.2021 ja siihen vastasi 3 076 Etuovi.comin satunnaisesti poimittua kävijää.

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi: