Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Asunnon ostajat eivät nyt löydä asuntoa sopivalla sijainnilla, hinnalla tai pohjaratkaisulla

Markkinapulssi tutkii - kyselyn tulokset (vko 44/2020)

Etuovi.comia käytettiin lokakuussa vilkkaasti ja asunnonvaihtajat ovat syksyn edetessäkin aktiivisesti liikkeellä. Viikolla 44 Etuovi.comissa vieraili 1,2 miljoonaa käyttäjää (lähde: Google Analytics).

Tuoreen Markkinapulssi tutkii -käyttäjäkyselymme tulokset kertovat, että asunnon vaihtoaikeita riittää edelleen, mutta pientä laskua on havaittavissa. Kysely toteutettiin 30.10.-2.11.2020 ja siihen vastasi 2 055 Etuovi.comin satunnaisesti poimittua kävijää.

Vastaajista 51 % (syyskuussa 57 %) suunnitteli omistusasunnon ostamista omaan käyttöön ja 21 % (syyskuussa 23 %) omistusasunnon myymistä. Sijoitusasunnon ostamista suunnittelevien osuus pysyi samalla tasolla (lokakuussa 15 %, syyskuussa 16 %) ja loma-asunnon tai mökin ostamista suunnittelevien osuus oli nyt 13 % (syyskuussa 15 %).

Asunnon ostaminen on ajankohtaista heti kun oikea asunto löytyy 39 prosentille asunnon ostoa suunnittelevista (syyskuussa 46%). Hieman useammalle ostaminen onkin ajankohtaista seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana.

Asunnon myymistä suunnittelevista 28 prosentille myyminen on ajankohtaista parhaillaan tai lähiaikoina ja 18 prosentille heti kun uusi asunto löytyy vanhan tilalle. Myös asunnon myymisen arvioitiin nyt vähän useammin olevan ajankohtaista vasta myöhemmin. Asunnon myymistä suunnittelevista entistä useampi (60 %) aikoo antaa asunnon kiinteistönvälittäjälle myytäväksi.

Asunnon ostamista heti oikean löydyttyä suunnittelevilta kysyttiin, miksi he eivät ole vielä löytäneet sopivaa asuntoa. Yleisimmin syiksi mainittiin:

Asunnon myymistä suunnittelevilta kysyttiin, miksi he eivät ole vielä laittaneet asuntoaan myyntiin. Yleisimmin syyksi mainittiin jälleen, ettei uutta ostettavaa asuntoa ole löytynyt (34 %). Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat, ettei elämäntilanne ole vielä sopiva (odotetaan esimerkiksi lasten koulun päättymistä, lasten kotoa pois muuttamista tai eläkkeelle jäämistä), myyminen ei ole vielä ajankohtaista ja ettei ole varma onko nyt hyvä aika myydä.

Asunnon ostamista suunnittelevista 31 % tutustuisi tällä hetkellä kaikkein mieluiten kiinnostavaan asuntoon yksityisesittelyssä. Entistä useammalle (29 %) sopii kaikki esittelytavat ja 22 prosentille yleis- ja yksityisesittelyt molemmat.

Aikaisempien Markkinapulssi tutkii -kyselyidemme tulosartikkelit löydät täältä >

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi: