Asumisen mediatiedot

Asumisen mediatiedot

Ainutlaatuinen asunnon osto- ja myyntiprosessitutkimus

Vuoden 2021 tulokset pähkinänkuoressa

Yksi vuoden 2021 tärkeimmistä tutkimuksistamme oli Kantar TNS:n toimeksiannostamme tekemä laaja haastattelututkimus, jolla selvitettiin 700 asunnon edellisen 6 kuukauden aikana omaan käyttöön ostaneen asunnon osto- ja myyntiprosessia. Erityisen tästä tutkimuksesta tekee se, että suurin osa vastauksista on annettu puhelinhaastattelussa spontaanisti ilman valmiita vastausvaihtoehtoja. 

Tutkimuksen mukaan asunnonvaihtoprosessi on yhä pidempi – lähes kolmannes vastaajista seurasi asuntoilmoittelua yli vuoden ja neljännes 6-12 kuukautta. 

Tietoa myynnissä olevista asunnoista saadaan ensisijaisesti internetistä (88 %) ja se nousi esiin myös tärkeimpänä tietolähteenä asuntoa etsittäessä (72 %). Yksittäisistä sivustoista Etuovi.com oli asunnon ostajien eniten käyttämä ja tärkeimmäksi kokema tietolähde.

Asunnon ostoprosessissa tiedonhaku ja asunnon tietoihin tutustuminen tapahtuvat pääasiassa digitaalisesti. Myös lainaneuvottelut käydään jo pääasiassa etänä videotapaamisissa tai puhelimitse. Ostetun asunnon asuntoesittelyssä käydään puolestaan pääasiassa paikan päällä (89 %) ja myös asuntokaupat tehdään vielä pääasiassa paikan päällä. Tutkimuksen mukaan asunnon ostajat käyvät tutustumassa entistä harvempaan asuntoon paikan päällä asuntoesittelyssä. Yleisimmin vastaajat olivat käyneet katsomassa vain 2-4 asuntoa asuntoesittelyssä.

Vanhan asunnon myyntiin laittamista venytetään useammin hetkeen, kun uusi asunto on löytynyt. Suurin osa vastaajista kertoi käyttäneensä kiinteistönvälittäjää vanhan asuntonsa myynnissä. Välittäjän käyttöä perusteltiin helppoudella ja sopiva kiinteistönvälittäjä valittiin useimmin henkilö edellä. Tärkeimmiksi kiinteistönvälittäjän valintakriteereiksi nousivat esiin ammattitaito, ennestään tunteminen sekä toimiva henkilökemia. 

Tutkimuksessa selvitettiin myös NPS-menetelmällä, kuinka todennäköisesti asunnon ostajat ja myyjät suosittelisivat kiinteistönvälitysyritystä, jolta he ostivat asunnon tai joka myi heidän vanhan asuntonsa. Asunnon myyjillä kiinteistönvälittäjän suositteluherkkyys on noussut erinomaiselle tasolle ja asunnon ostajilla hyvälle tasolle, joskin ostajien ja myyjien välisessä suositteluherkkyydessä on edelleen iso ero. 

Haluaisitko kuulla laajan tutkimuksen tarkempia tuloksia? Ole yhteydessä oman alueesi vastuumyyjään ja sovi sinulle sopiva ajankohta tulosten läpikäyntiin. Saatavilla on myös aluekohtaisia tuloksia seuraavilta paikkakunnilta lähiseutuineen: PK-seutu, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Kuopio ja Lahti.

Katsotaan tutkimusta yhdessä lisää

Vinkkaa jutusta myös kollegallesi: